Rólam

Gábornak hívnak és első sorban devizapiaci kereskedésekkel, befektetésekkel foglalkozom munkám mellett a szabad időmben. Ez a hobbim. Azért hoztam létre ezt a weboldalt és írok, hogy motiváljam azokat, akik úgy érzik, hogy veszteségesek a kereskedéseik és félnek a veszteségtől, kudarctól.

A másik fontos dolog ami miatt a weboldal mellett döntöttem, hogy a facebook oldalamat a facebook mindig törölte, ahogy elkezdett növekedni a nézettség. Sok a kereskedést támogató, ösztönző írást tettem közzé és sok energia ezeket újra megírni. Ezen a honlapon közzé tett dolgokat viszont már nem tudja törölni a facebook. 

Közel tíz éve kerültem kapcsolatba a devizapiaci kereskedéssel. Az első próbálkozásaim során hamar rá kellett jönnöm, hogy fogalmam sincs hogyan is kell ezt csinálni. Amikor pozíciót nyitottam, ellenem fordult az árfolyam. Pozíciót fordítottam, de az árfolyam újra és újra ellenem fordult. Megpróbáltam visszahozni a veszteségeket, egyre többet kockáztattam, amely néha sikerült , de többször nem. Egyre nagyobb veszteségeket szenvedtem. Újabb és újabb sebeket szereztem. Ekkor jöttem rá, hogy nem értek a kereskedéshez.

Mikor tudatosult bennem, hogy a kereskedéshez több munkára van szükség, elkezdtem kereskedési rendszerekre és különféle könyvekre vadászni. Weboldalakat bújtam és kerestem a “Szent Grált”. Ebben a szakaszban az egyik módszerről ugráltam a másikba néha akár naponta is. Amint egy új indikátorra bukkantam a neten úgy éreztem, hogy ez lesz az ami meghozza a nagy áttörést. Próbálgattam a különféle automatizált kereskedő programokat, variáltam a különféle indikátorokat, támasz, ellenállás vonalakat, divergenciát és száz egyéb dolgot annak reményében, hogy a “Szent Grál” épp most áll össze. De valahogy nem sikerült. Maradtak a veszteségek. Időközben elfüstölt az első éles nagy számlám is. Gondolkodtam, hogy feladom, mert örökkévalóságnak tűnt a sikerhez vezető út megtalálása. De aztán eszembe jutott. Mi van ha más irányból kell nézni a dolgokat.

Aztán más irányból kezdtem el gondolkodni. Lehet, hogy nem a kereskedési rendszerekkel, hanem velem, bennem van a hiba? Rájöttem, hogy egy egyszerű indikátor is megteszi profittermő sikeres rendszernek, ha megfelelő a hozzáállás és a money management. Elolvastam néhány könyvet a kereskedés lélektanáról és felismertem az ott lefestett karaktereket és eljött a “megértettem” pillanat.

Rájöttem, hogy sem én, sem más nem tudja előre pontosan megmondani, mi fog történni a piacon az elkövetkező néhány percben. Figyelmen kívül kezdtem hagyni, hogy ki és mit mond a piacról. Egyedivé váltam, aki csak a saját kereskedési módszerét alakítja, figyeli és követi. Egyetlen rendszert kezdtem el használni, amely teljes mértékben hozzáidomult a személyiségemhez, családi körülményeimhez és elkezdtem jól érezni magam a kereskedések során.  Bízom a rendszeremben és ha a pozícióm iránya rossz lett, akkor le tudom nyugodt szívvel zárni, mert tudom, hogy a következő kereskedés nagyobb valószínűséggel jobb lesz. Az elért eredményeket már nem tradenként vizsgáltam, hanem összesítve elsőként hetente, havonta, ma már csak negyed évente.

Megértettem, hogy a sikeres kereskedés lényege a kereskedési módszerem következetes alkalmazása, és az általa diktált pozíciók következetes felvétele függetlenül attól, amit a kereskedés valószínűségéről gondolok. Újra átnéztem és újra értelmeztem a money managementről, tőkeáttétről, kockázatról korábban tanultakat. Ez alkalommal már nyitott voltam rá. Rájöttem, hogy akkor még nem voltam készen, de most már igen. 

Ekkor már úgy nyitottam a kereskedéseket amikor a módszerem megengedte. Könnyen realizáltam a veszteséges kereskedéseket is, mint ahogy a nyerőket is. Itt már minden pozíció nyereséges, vagy azok átlaga nullához nagyon közeli pozitív eredménnyel zárult. Még mindig volt mit csinálni, de a kereskedések egyre nagyobb eredménnyel zárultak. Elkezdtem profitot termelni.

Egyfolytában finomítottam és jelenleg is finomítom a módszerem a kockázatnövelés nélküli nagyobb profitszerzés érdekében. A szisztémám nem változik, csak egyre jobb lesz. Már emelt fővel mondhatom, hogy ez is csak egy munka.

Remélem élvezetes volt az utazás és sikerült pár pontot is találni, amelyben magadra ismertél. Ne feledd, csupán néhány százalék az, aki valóban eljut ide, de ez nem a képességek hiányából ered. Elszánt kitartás és az új dolgok iránti befogadó készség szükséges hozzá.

Ha azon töröd a fejed, hogy feladod, nézd meg a kereskedéseim és meríts belőlük erőt a fejlődésedhez. 🙂